La nostra guia didàctica: "El món dels animals"

    1. Grup destinatari.
Aquesta guia didàctica està dissenyada per un grup de 25 alumnes de Tercer de Primària. 

Cal tenir en compte que aquests alumnes presenten unes característiques diferents, alhora que compatibles, que tenen diferents ritmes d’aprenentatge i, en aquest curs, comencen a treballar de manera cooperativa, autònoma i més dinàmica. Així doncs, sabent l’estil d’aprenentatge que volem fomentar i partint dels coneixements previs dels alumnes, aquesta guia didàctica pot ser útil per a qualsevol grup d’alumnes de Tercer de Primària.

  2. Àrea o àrees tractades.

Les activitats relacionades amb la guia didàctica es duran a terme durant les hores de Coneixement del Medi, però tenint en compte les àrees transversals i algunes competències bàsiques.
Per tant, treballarem les següents competències:

-  Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

-  Tractament de la informació i competència digital. 

-  Competència d'aprendre a aprendre. 

-  Competència d'autonomia i iniciativa personal. 

-  Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic.


  3. Unitat didàctica de referència i tema.
No hem fet servir cap unitat didàctica, però ens hem basat en el següent contingut present en el currículum del segon cicle de Primària: 
        Animals vertebrats i invertebrats, aus, mamífers, rèptils, peixos, amfibis. Característiques, reconeixement i classificació.

  4. Objectius que es pretenen assolir. 
- Identificar el nom dels animals treballats a classe.

- Situar cada animal en el seu hàbitat.

- Diferenciar els animals segons la seva alimentació, la seva reproducció i la seva estructura corporal.

-Treballar col·laborativament i cooperativament amb els companys.

- Desenvolupar la imaginació i l'habilitat deductiva.

- Realitzar un treball més dinàmic i resolutiu.

- Fomentar l’actitud de respecte entre els alumnes.

- Fomentar l’autonomia dels infants.
 
 5. Continguts tractats.

1.  Classificació dels animals.

- Segons la seva reproducció:
  • Vivípars 
  • Ovípars
- Segons l’alimentació:
  • Hervíbors
  • Carnívors 
  • Omnívors
  • Hematòfacs 
- Segons l’estructura corporal:
  • Vertebrats 
  • Invertebrats
2.  Els diferents hàbitats I els animals corresponents:
- La selva
- La granja
- El bosc
- L’estany
- El fons marí
3.  Les endevinalles.
4.  Hotpotatoes. Les característiques dels animals.

  
   6. Justificació de la realització del material. 
Després de les explicacions i les activitats elaborades a classe, per tal de conèixer el tema, durem a terme l’activitat d’ “El món dels animals”, amb la qual comprovarem l’assoliment dels objectius i continguts desitjats en funció dels coneixements previs dels alumnes. 
És una manera de repassar el que s’ha fet al llarg del transcurs del tema d’una manera més dinàmica i entretinguda alhora que lúdica i interectivament amb l’ordinador i l’ús de les TIC, perquè cal que els alumnes controlin el seu maneig per la seva vida quotidiana. 

  7. Descripció general i orientacions d’ús.
El material utilitzat és bastant senzill de manejar i amb les instruccions indicades per ser utilitzat tant pels alumnes com pel professorat. En cas de dubtes, es troba disponible la diapositiva d’eines on s’explica la utilització de cada botó d’acció.
Malgrat el nostre material estigui pensat per alumnes de Tercer de Primària també es pot utilitzar a altres nivells, però enlloc d'usar-lo com avaluació final, utilitzar-ho com avaluació inicial per repassar i comprovar els coneixements previs dels alumnes i saber des d'on començar el procés d’ensenyament-aprenentatge.
Per a nivells inferiors, al ser un material molt atractiu, seria útil si es modifiquessin alguns continguts.


 8. Qüestions organitzatives.
-    Disposició i organització de la sala.

Per a realitzar l'activitat del PowerPoint (activitat d'avaluació final), anirem a l'aula de Noves Tecnologies, la qual està ubicada en forma d'U.

-    Tipus d’agrupament.

Els alumnes es distribuiran en parelles, amb un ordinador per cada dos/dues alumnes.

-   Duració total de la sessió.

Treballarem l'activitat durant dues sessions d'una hora cada una.

-    Recursos necessaris.

Materials. Necessitarem un ordindor per cada dos/dues alumnes, el programa PowerPoint, els respectius vincles al programa Hotpotatoes i les sevs instrucions de funcionament tutorials, així com també, una guia didàctica dins aquest blog.
Humans. Per fomentar l’èxit de l’activitat participaran tant el mestre/a-tutor/a, el mestre/a de suport i el mestre/a de les TIC. Així, cada un d’ells aportarà la seva visió i les modificacions pertinents per aconseguir un bon desenvolupament de les tasques.

 
    9. Pautes d’avaluació.
Per avaluar el procés d’adquisició dels coneixements que pretenem explicar al grup-classe faríem tres avaluacions:

- En el punt inicial, valorant aquells coneixements amb els que arriben al curs nou.
Simplement faríem una llista amb aquelles aportacions que cada alumne/a faci, les quals anirem recordant i relacionant al llarg del tema.
- Una altra avaluació seria un cop iniciada l’execució de les diverses activitats propostes en el punt següent “10. Activitats i recursos complementaris”, formant una unitat didàctica juntament amb el material de PowerPoint. Aquesta avaluació serà de tipus observacional i s’anotaran totes les accions i fets destacables de cada infant (tant positius com negatius). Els mestres (tutor i de suport), així com d’altres com podem ser els encarregats de l’excursió a Natura Parc, seran els que apuntaran l’evolució i el transcurs de cada infant durant cada sessió.
- Una avaluació final en què comptarem amb el material “El món dels animals” explicat en aquesta guia didàctica, ens fixarem (mestre de suport, tutor i mestre De les TIC) en l’adequat assoliment o no dels objectius que ens proposam a l’inici del tema i ens ajudarem de la següent graella amb els seus ítems corresponents:





























Com podeu veure, els objectius que volem que assoleixin un cop acabada la unitat didàctica són d’àmbit cognitiu, actitudinal i procedimental.

La informació extreta de les tres avaluacions i l’observació duta a terme pels diferents mestres seran els mitjans que ens permetran dur a terme una avaluació objectiva i amb adequació, la qual serà utilitzada per a prendre futures decisions, modificant el funcionament del treball docent o mantenint-lo depenent dels resultats establerts.


  10. Activitats i recursos complementaris.
- Començarem a parlar sobre el tema dels animals a partir dels seus coneixements previs (aquells apresos al primer cicle i d’altres adquirits d’experiències i de la vida quotidiana). 

- Desenvoluparem un petit esquema amb els 5 hàbitats destacats i els corresponents animals dins cada un. Els alumnes, distribuïts en 5 grups, començaran el treball d’investigació que duran a terme per especialitzar-se amb un dels hàbitats i, posteriorment, exposar-ho als altres alumnes perquè també adquireixin aquests coneixements.

 - Una altra activitat  seria una petita sortida a “Natura Parc” on els alumnes podran interectuar amb els animals i tenir la visió d’alguns d’ells a la realitat. D’aquesta manera, també es fomentarà la motivació dels alumnes vers el tema i alhora, aconseguirem un aprenentatge més significatiu.

- Aprofitant la lectura d'un llibre relacionada amb els món animal del curs anterior, treballarem els diferents animals, la seva reproducció, la seva alimentació i el seu esquelet (en cas que en tenguin).

- Per demostrar els  coneixements apresos realitzaran  les activitats del material del qual hem parlat en aquesta guia didàctica:  "El món dels animals".